BLOG : TERVEZÉSI TANÁCSOK |
TERVEZÉSI TANÁCSOK
2010.03.15. 18:17

A konyhatervezőnek feladata, hogy olyan konyhát alakítson ki, amelynek a használója a lehető legkisebb mértékben fáradjon el. Figyelembe kell vennie az ergonómiai méreteket,valamint a legjobb használhatóságot. Végig kell gondolnunk: hány tagú a család? Mennyit főzünk? Mekkora a tér, amit berendezünk? Miféle igényt támasztunk a konyhánkkal szemben? Jobb- vagy balkezes-e a háziasszony?
A konyhatervezőnek feladata, hogy olyan konyhát alakítson ki, amelynek a használója a lehető legkisebb mértékben fáradjon el. Figyelembe kell vennie az ergonómiai méreteket,valamint a legjobb használhatóságot. Végig kell gondolnunk: hány tagú a család? Mennyit főzünk? Mekkora a tér, amit berendezünk? Miféle igényt támasztunk a konyhánkkal szemben? Jobb- vagy balkezes-e a háziasszony? Sokszor nem is gondolunk rá, de még egy viszonylag kis konyhában is sokat kell gyalogolnunk. Ennek csökkentését úgy érhetjük el, hogy az ételkészítés egymást követő fázisait lehetőség szerint egymás melletti munkahelyekre szervezzük. - Általában érdemes a hűtőszekrénytől indulnunk. Amikor megérkezünk a bevásárlásból, bepakolunk a hűtőbe. Jó, ha van mellette egy kipakoló felület. Azután jöhet a mosogató, ahol megmossuk a húst, zöldséget. Majd az előkészítő pult következik, ami a mosogatót elválasztja a tűzhelytől. Végezetül pedig nem árt egy olyan felület sem, amelyre a főzés után teszem az ételeket. A konyhahasználó testmagasságát figyelembe véve az ideális munkapult magasság 85-92 cm. A felső szekrény alsó síkja megint csak a használók magasságától függ általában 145 cm-nél kezdődik. Ez volna az ideális, de persze, nincs mindig ehhez elég hely - bár kicsiben is lehet követni ezt az elrendezést. Rendszerint már adott a vízkiállás és a tűzhely helye is: eszerint kell kialakítani a konyhánkat. A kereskedelemben kapható, kész elemek között nem mindig találunk olyat, ami pontosan a térhez illeszkedik, és megfelel az igényeinknek. A lakberendező ilyenkor sokat segíthet. Bármilyen elrendezésű is a konyhánk, azt szeretnénk, hogy a szekrényekbe minden fontos dolog beleférjen Ma már a pult alatt sokszor nagy méretű, veszteség nélkül kihúzható fiókokat alkalmazunk, így a leghátul elhelyezett edény is könnyen kiemelhető. Ezek a finoman gördülő, fékezős, nagy teherbírású fiókok könnyen kihúzhatók, és elég a térdünkkel visszalöknünk. Mindent elnyelnek, és nem kell letérdelve kutakodnunk a szekrényben. Szükség van persze lapos fiókra is, az evőeszközökhöz. Forgalomban vannak már azok a könnyen mosható, fém tálcácskák, amelyek a tárolásukra szolgálnak: ezekkel teljesen kitölthetem a fiók allját. A sarkok is praktikusan kihasználhatók a szekrényben: vannak olyan fémrácsok, amelyek az ajtóval együtt könnyedén kihúzhatók. A mosogatógép mellett még mindig szükség van mosogatómedencére is. Helytől és a konyhahasználati igényektől függ, hogy hány medencét helyezünk el. További javaslat, hogy bátran építtessünk be rugós, hajlítható csaptelepet, amely lehetőleg egykaros legyen. A mikrót gyakran túl magasra építik be, és ez nem ideális. Divatos és praktikus megoldás az is, ha a sütőt sem a főzőlapok alá teszik, hanem külön szekrénybe, magasabbra kerül. Az a lényeg, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül tudjuk kivenni belőle a tepsit. Ezt úgy érhetjük el, ha a sütőajtó közepe körülbelül egy vonalba kerül a konyhapulttal. A konyhavilágítás többféle igényt elégít ki, egyes helyek megvilágításakor a biztonság, a praktikum az elsődleges szempont, másutt a dekorativitás, hiszen egy szép konyha a lakás ékessége is lehet. A konyhapult megvilágításakor a fő szempont a praktikusság, az árnyékmentesség, a biztonságos munkavégzés. A munkapult anyaga: a csempézett munkalapot elsősorban a rusztikus konyhákban alkalmazzák előszeretettel. Hátránya az, hogy nehéz a fugák tisztántartása, másrészt a csempe karc- és még inkább ütésállósága korlátozott, és ezt csak részben tudjuk vágódeszkák használatával megoldani. A gránitpult előnye a legendás szilárdság, hőállóság, és gondos színválasztással gyönyörű felületeket hozhatunk létre. Az ára magasabb, mint az előző kettőé, de tapasztalatom szerint az elfogadható árúak között is vannak hallatlanul dekoratívak. A márvány nagyon szép lehet, de nagyon kényes. Karbantartása munka- és időigényes. A dekor munkalapok szépek, 180 fokig hőállók, karcállóságuk mérsékelt, áruk kedvező. Vastagságban 28-58 mm-ig megtalálhatóak. A tömör fapultok újból divatba jöttek, természetesen a vízzel szembeni ellenállásukat különféle módszerekkel növelni kell. A rozsdamentes különleges fém, az Inox jól formálható, ellenálló, de gondos karbantartást igényel. A hely adottságaihoz és az egyén igényeihez igazodva különböző konyhaformák léteznek. Az egyszerű kialakítások közé tartozik az egysoros, az L-alakú és a kétsoros konyha. Az összetettebb formák, mint a G-alakú, az U-alakú és a sziget, több lehetőséget kínálnak.
|